Home Άρθρα
Άρθρα


«Ο Τρόπος Εκδήλωσης του Θρήνου στα Παιδιά και στους Εφήβους» PDF Εκτύπωση E-mail

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου επηρεάζει πολύ τα παιδιά. Συχνά το πένθος των παιδιών δεν γίνεται αντιληπτό, αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά θρηνούν με διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του τρόπο να θρηνεί. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Ο θρήνος είναι η απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του παιδιού στο να αποδεχθεί την πραγματικότητα της απώλειας και να προσαρμοστεί σ’ αυτήν.

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Μανίες, Φοβίες και Έμμονες Ιδέες» PDF Εκτύπωση E-mail

Δεν κοστίζει τίποτα, θα έλεγε κάποιος, το να χτυπάω ξύλο όποτε μιλάω για κακό ή θάνατο, το να βγαίνω από το σπίτι μου με το δεξί για να πάει καλά η μέρα μου, το να αποφεύγω να περνάω κάτω από μια σκάλα ή να αλλάζω πεζοδρόμιο όποτε συναντάω στο δρόμο μου μαύρη γάτα. Η αλήθεια είναι πως όντως δεν κοστίζουν τίποτα όλα αυτά, ειδικά αν μας παρέχουν την διαβεβαίωση πως μπορούν με έναν μαγικό και υπερφυσικό τρόπο να μας προφυλάσσουν από τις κακοτυχίες ή τις συμφορές…

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Δαμάζοντας το Θυμό σας» PDF Εκτύπωση E-mail

Όταν μαλώνουν οι σύζυγοι, η σύγκρουση αποδίδεται συχνά στη διαφωνία τους για μια συνήθεια ή μια στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κάθε σύντροφος θεωρείται από τον άλλο ως παραβάτης. Δεν είναι οι ίδιες οι πράξεις, αλλά οι ερμηνείες ή οι παρερμηνείες που δίνει σε αυτές το ζευγάρι. Η κυριότερη αιτία είναι η πεποίθηση που κρύβεται από πίσω, δηλαδή αυτό που πιστεύει ο καθένας και ο τρόπος που ερμηνεύει αυτό που συνέβη. Το κύριο συναίσθημα που συναντάμε σε αυτές τις περιπτώσεις ερμηνείας/παρερμηνείας είναι ο θυμός.

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Ωνιομανία: μια νέα ψυχική διαταραχή;» PDF Εκτύπωση E-mail

Καταναλώνω, άρα ζω, άρα υπάρχω, άρα πάσχω! Τρίτη 15 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, με αφορμή γραφής την συγκεκριμένη ημέρα, θα αναφερθώ σε ένα γεγονός, το οποίο παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, διότι είναι πολλοί αυτοί που υποκύπτουν συχνά, κυρίως ψυχαναγκαστικά, στους πολυάριθμους αγοραστικούς πειρασμούς. Η καταναλωτική μανία, εκτός από φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, θεωρείται πλέον και σοβαρή ψυχική διαταραχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αγορά εμπορευμάτων μετατρέπεται από ευχαρίστηση σε εμμονή, από απλή ικανοποίηση σε υποσυνείδητη πράξη υπεραναπλήρωσης των ανικανοποίητων ψυχολογικών αναγκών με υλικά αντικείμενα, τα οποία στο φαντασιακό του καταναλωτή αποκτούν υψηλό συμβολικό περιεχόμενο.

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Σχέσεις Εξάρτησης» PDF Εκτύπωση E-mail

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιος βρίσκεται σε μια σχέση χωρίς να ξέρει ακριβώς ποια είναι τα συναισθήματα του για το σύντροφο του. Η αγάπη, ο έρωτας, ο θυμός και η εξάρτηση είναι έννοιες που μπερδεύονται και μπερδεύουν και το ίδιο το άτομο. Στην περίπτωση της συναισθηματικής εξάρτησης, είναι δυνατόν μια σχέση να διαιωνίζεται βασισμένη σε λανθασμένα κριτήρια. Κάποιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν σε γενικές γραμμές προσωπική συναισθηματική ισορροπία. Η συνηθισμένη λύση που βρίσκουν είναι η δημιουργία σχέσης με σκοπό να ενδυναμωθούν εσωτερικά.

Διαβάστε Περισσότερα
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 9 από 14