Home Άρθρα
Άρθρα


«Υπερκινητικότητα» PDF Εκτύπωση E-mail

Υπερδραστηριότητα ή υπερκινητικότητα; Πότε παύουμε να εντάσσουμε τη συμπεριφορά ενός παιδιού σε φυσιολογικά όρια και αρχίζουμε να υποθέτουμε, να θεωρούμε και έπειτα να διαγιγνώσκουμε ότι αγγίζει τα όρια του παθολογικού; Τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει και εξακολουθούν να απασχολούν κατά καιρούς μια πλειάδα επιστημόνων, από παιδιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους μέχρι και εκπαιδευτικούς, αλλά κατά κύριο λόγο γονείς που μεγαλώνουν και συμβιώνουν με εκείνα τα παιδιά που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της υπερδραστηριότητας, τα θεωρούμενα πια ως υπερκινητικά.
Διαβάστε Περισσότερα
 
«Παγκόσμια Ημέρα AIDS: H μάστιγα του αιώνα σε αριθμούς» PDF Εκτύπωση E-mail

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων. Πολύ σύντομα μετά το πρώτο κρούσμα, έγινε αντιληπτό ότι ο ιός είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Μια ιστορία να σου πω…» PDF Εκτύπωση E-mail

«Μια φορά σ' ένα χωριό, οι κάτοικοι είδανε την συγχωριανή τους, την ηλικιωμένη γυναίκα Ράμπια (διάσημη σούφι) να ψάχνει κάτι στον δρόμο, δίπλα στο μικρό σπιτάκι της, οι άνθρωποι μαζεύτηκαν γύρω της και ρωτούσαν, τι ψάχνει. Εκείνη απάντησε, πως έχασε την βελόνα της. Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν και άρχισαν να ψάχνουν μαζί της. Μετά κάποιος είπε:

Διαβάστε Περισσότερα
 
«Αφιερωμένο στις μητέρες όλου του κόσμου…» PDF Εκτύπωση E-mail

Θα ξεκινήσω με ένα απόσπασμα από διήγημα του Πάολο Κοέλιο: “Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.

- Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
Διαβάστε Περισσότερα
 
«Πατέρας είναι μόνο ένας» PDF Εκτύπωση E-mail

Μάλλον θετικά θα χαρακτήριζε κάποιος τα νέα στοιχεία ερευνών που αποκαλύπτουν πως ο σύγχρονος «Έλληνας μπαμπάς» γίνεται όλο και πιο στοργικός, επιδιώκοντας τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες του παιδιού. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι, προστατευτικοί, αυστηροί, ήρωες στα μάτια των παιδιών, απόντες με ή χωρίς τη θέλησή τους, μα πάνω από όλα… παιδιά και οι ίδιοι.

Διαβάστε Περισσότερα
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 14