Home Άρθρα
Άρθρα


«Πένθος και Απώλεια» PDF Εκτύπωση E-mail

Όταν κάποιοι αρχαιολόγοι μελέτησαν έναν τάφο της εποχής των Νεάντερνταλ, ανακάλυψαν ίχνη παλαιάς γύρης από υάκινθους, προφανώς τα υπολείμματα ενός ανθοστεφάνου που είχε αφήσει εκεί κάποιος που πενθούσε. Ήταν μια υπενθύμιση ότι η θλίψη, η απώλεια και το πένθος ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Στην απώλεια, μπορούν να αποδοθούν πολλά διαφορετικά νοήματα, που κυμαίνονται από την αποστέρηση, την αποτυχία, το χωρισμό και την καταστροφή, ως την αρρώστια και τον θάνατο. Ωστόσο, παρά την πολυμορφία όλων αυτών των απωλειών, τουλάχιστον στις περιπτώσεις μιας βαθιάς και αμετάκλητης απώλειας, φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες κοινές αντιδράσεις, κοινά συναισθήματα και κοινές διεργασίες προσαρμογής στα άτομα που πενθούν, παρόλο που παρουσιάζουν ταυτόχρονα και διαφορές ανάλογα με το ποια είναι, πως αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και ποια ήταν η φύση της σχέσης τους με τον εκλιπόντα.

Διαβαστε περισσοτερα
 
«Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» PDF Εκτύπωση E-mail

Το ερώτημα που συνήθως θέτουν οι γονείς είναι πότε πρέπει να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η καταλληλότερη στιγμή φαίνεται να είναι όταν ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ή θα βιώσει ένα άτομο τη σεξουαλικότητά του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβε σε όλη τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αναφέρεται μόνο σε ζητήματα σεξουαλικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερα θέματα, όπως η εικόνα του εαυτού, η αυτοεκτίμηση, οι κανόνες ηθικής, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη.

Διαβαστε περισσοτερα
 
«Η Ενδοοικογενειακή Βία - Σπάστε Την Σιωπή» PDF Εκτύπωση E-mail

Η ενδο-οικογενειακή βία, θύματα της οποίας είναι κυρίως τα παιδιά και οι γυναίκες, αποτελεί φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικές τάξεις. Η πρώτη σχετική έρευνα που ολοκληρώθηκε στη χώρα μας το 2003 κατέδειξε ότι παρότι το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση, μεγάλο ποσοστό γυναικών είτε δεν αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά που υφίσταται στο οικογενειακό του περιβάλλον συνιστά καταχρηστική συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της βίας, είτε αυτοενοχοποιείται, έχοντας εσωτερικεύσει τα στερεότυπα που συνδέονται με τους ρόλους των δύο φύλων.

Διαβαστε περισσοτερα
 
«Παιδί και Διαζύγιο» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις μέρες μας πολύ γάμοι δεν καταφέρνουν ν’ αντέξουν τις διάφορες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν με την πάροδο του χρόνου. Σ’ ένα διαζύγιο αυτά που υποφέρουν περισσότερο είναι τα παιδιά. Το να εξηγήσει κάποιος σ’ αυτά, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι ή δεν θέλουν να είναι πλέον μαζί, είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Αυτό που κατά κύριο λόγο ισχύει είναι ότι τα παιδιά απαλλάσσονται, από το αρνητικό κλίμα των συνεχών συγκρούσεων στην οικογένεια. Ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις περιγραφής των αιτιών για τους οποίους το ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, «όχι όμως αδύνατον».

Διαβαστε περισσοτερα
 
«Το διαζύγιο» PDF Εκτύπωση E-mail

Το διαζύγιο θεωρείτε κοινωνικό φαινόμενο με αρκετά αυξανόμενη συχνότητα. Ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται διαρκώς σε όλες τις κοινωνικό-οικονομικές τάξεις, στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Αίτια, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, είναι διαπροσωπικοί παράγοντες, κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία των συζύγων, μεταβολές στις απόψεις και τις στάσεις των ατόμων και ψυχολογικοί λόγοι, κάποιοι από αυτούς θα αναφερθούν παρακάτω.

Διαβαστε περισσοτερα
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 11 από 14