Home Άρθρα
Άρθρα


PDF Εκτύπωση E-mail

«Ξεκινάει το παιδί σας δίαιτα;»

Πριν ακόμα εγκαταλείψουν τις κούκλες ή τα παραμύθια οι έφηβες μοιάζουν σαν να έχουν μεταμορφωθεί. Η μάσκαρα και τα μοντέρνα ρούχα που αποκτούν, γίνονται το πρώτο θέμα συζήτησης και ενασχόλησης. Όλο και πιο συχνά στέκονται μπροστά στον καθρέφτη και παρατηρούν το σώμα τους. Παγωτό και σοκολάτες σβήνονται οριστικά από το διαιτολόγιο, είναι σχεδόν εχθροί. Κρίσιμη θεωρείται όμως η κατάσταση όταν ξεκινούν κάποια δίαιτα.

Διαβαστε περισσοτερα
 
PDF Εκτύπωση E-mail

«Λίγα λόγια για τις Διατροφικές Διαταραχές»

Ο όρος Διατροφικές Διαταραχές χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει διαταραχές στην ψυχολογία ενός ατόμου που όμως έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές του συνήθειες. Αυτό που διαφοροποιεί τη διάγνωση των διατροφικών διαταραχών από άλλες καταστάσεις όπου υπάρχουν αλλαγές στο βάρος του σώματος, είναι οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τα άτομα που υποφέρουν από τις διαταραχές αυτές. Οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από μια περίπλοκη σχέση ανάμεσα στο βάρος του σώματος και τους μηχανισμούς ελέγχου διατροφής, καθώς και στο πως ερμηνεύει την εμπειρία του αυτή το άτομο. Η συνεχής ενασχόληση με το βάρος και την σωματική εικόνα αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών. Τα άτομα αυτά τείνουν να αξιολογούν τον εαυτό τους σχεδόν αποκλειστικά βάση του βάρους και του σχήματος του σώματος τους.

Διαβαστε Περισσοτερα
 
PDF Εκτύπωση E-mail

«Η βία παράγει βία»

Πρόσφατες έρευνες στην χώρα μας, αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη έξαρση της επιθετικότητας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Γονείς ανησυχούν και αναζητούν βοήθεια. Στο μυαλό πολλών υπάρχουν οι εικόνες από σύγχρονα μακελειά σε διάφορά σχολεία της Ευρώπης, με πιο πρόσφατο το γεγονός στην Γερμανία όπου πρώην μαθητής, με επίθεση αμόκ, εκτέλεσε μαθητές ηλικίας 10 ως 14 ετών και δασκάλους. Από πού πηγάζει αυτή η έντονη μορφή βίας; Ποιες αιτίες οφείλονται για τέτοιες ακραίες μορφές επιθετικότητας;

 

Διαβαστε Περισσοτερα
 
«Διεκδικητική Συμπεριφορά» PDF Εκτύπωση E-mail

Έχετε απομακρυνθεί ποτέ από μια κατάσταση ενώ θα ευχόσασταν να το είχατε χειριστεί διαφορετικά; Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε ότι τα δικαιώματά σας καταπατούνται από άλλους; Έχετε χάσει ποτέ τον έλεγχο και δεν έχετε μεταφέρει την άποψή σας με αποτελεσματικό τρόπο; Αν απαντήσατε θετικά σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε να ελέγξετε το θέμα της διεκδικητικότητας σας.

 

Διαβαστε Περισσοτερα
 
PDF Εκτύπωση E-mail

«Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού»

Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αγάπης και εξουσίας, μεταξύ αλληλεγγύης και ανταγωνισμού. Στην «κοινωνία» της οικογένειας, οι ρόλοι αυτοί αναλαμβάνονται από συγκεκριμένα πρόσωπα: τον πατέρα, την μητέρα και τα παιδιά.Βασική λειτουργική αρχή που επιτελεί η οικογένεια προς τα νέα μέλη της είναι η εκμάθηση των ηθών και των εθίμων της κοινωνίας που ζουν, ώστε να προσαρμόζονται πιο εύκολα σ' αυτήν. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την προέλευση των γονιών και τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών τους. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των παιδιών, το οποίο οφείλει να το διεκπεραιώσει η οικογένεια, είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού, η ομαλή δηλαδή ένταξη στην κοινωνία και στους κανόνες της.

Διαβαστε Περισσοτερα
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 13 από 14