Home Άρθρα
Άρθρα


PDF Εκτύπωση E-mail

«Θα τα καταφέρω»

Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίζουμε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά σ’ ένα παιδί ως μία ικανότητα που οφείλει ακόμα να μάθει. Φανταστείτε ότι είστε γονιός ενός ζωηρού 7χρονού αγοριού, σας μιλάει η δασκάλα του και σας λέει: «ο γιος σας συμπεριφέρεται απέναντι στους συμμαθητές του επιθετικά». Πώς πιστεύεται ότι θα αντιδρούσατε; Θα ευχαριστούσατε την δασκάλα για αυτή την επισήμανση; Αμφιβάλλω, ειδάλλως θα ήσασταν η εξαίρεση. Ως γονιός ενδεχομένως θα αισθανόσασταν πως σας επιτίθενται και θα αμυνόσασταν ρίχνοντας σε άλλους την ευθύνη, ή ίσως λέγατε, «στο σπίτι δεν φέρεται ποτέ έτσι». Πώς όμως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγε τα εξής: «Μίλησα με τους συναδέρφους μου και σκεφτήκαμε ποιο πράγμα θα ήταν καλό να μάθει ο γιος σας, συμφωνήσαμε πως ίσως θα έπρεπε να εξασκηθεί στον αυτοέλεγχο, να μάθει να μένει ήσυχος, ακόμα και αν οι άλλοι δεν είναι ευγενικοί μαζί του. Τι λέτε εσείς για αυτό;» Πώς θα αντιδρούσατε τώρα;

Διαβαστε Περισσοτερα
 
PDF Εκτύπωση E-mail

«Είναι τα παραμύθια μόνο για τα παιδιά;»

Τα παραμύθια είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο. Κάθε κοινωνία, από την πιο πρωτόγονη έως την πιο ανεπτυγμένη, έχει τις δικές της φανταστικές ιστορίες γεμάτες περιπέτειες, συμβολισμούς και ηθικά διδάγματα. Αξιοπρόσεκτη είναι η δύναμη των παραμυθιών να μεταφέρουν άμεσα και έμμεσα μηνύματα. Μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία (π.χ. “Ο βοσκός και ο λύκος” ή “Ο λαγός και η χελώνα”) κάποιος μπορεί να εξάγει πολλά ηθικά διδάγματα και παράλληλα νοήματα με μεγαλύτερο βάθος από ότι ο καθαυτός λόγος του παραμυθιού. Άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που τα παραμύθια λέγονται κυρίως σε παιδιά. Οι ενήλικοι μέσα από τα παραμύθια προσπαθούν να μεταδώσουν στα παιδιά αξίες και ιδανικά που οι ίδιοι ασπάζονται.

Διαβαστε Περισσοτερα
 
PDF Εκτύπωση E-mail

«Ας μιλήσουμε για αυτοέλεγχο...»

Τι είναι ο αυτοέλεγχος; Οι άνθρωποι που έχουν αυτοέλεγχο είναι άνθρωποι διεκδικητικοί, άνθρωποι με κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Είναι αυτοί πολύ απλά, που μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και δεν μετανιώνουν για την συμπεριφορά τους αργότερα. Επιπλέον οι άνθρωποι που έχουν καλή αίσθηση αυτοελέγχου, έχουν και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι ικανοί να χειριστούν καλύτερα κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα τους, όπως είναι η απογοήτευση, η ζήλεια και ο θυμός.

Διαβαστε Περισσοτερα
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 14 από 14